Moe en een wisselend humeur

In de eerste drie maanden van de zwangerschap kun je je ontzettend moe voelen. Dat komt door alle veranderingen in je lichaam.

Soms komt de vermoeidheid door een ijzertekort, onvoldoende gevarieerde voeding of een tekort aan vitamines, maar soms is er medisch gezien niks aan de hand. In dat geval is de vermoeidheid niets meer of minder dan een teken dat het tijd is om uit te rusten. Daarna krijg je meestal weer meer energie: van de vierde tot en met de zevende maand voelen veel zwangere vrouwen zich juist heel fit. De laatste twee maanden wordt je lichaam zwaarder. Dan kun je behoefte hebben aan meer rust.

Depressief

Er zijn vrouwen die ook na de eerste vijftien weken moe blijven. Soms zijn ze ook depressief. De oorzaak van deze klachten is onbekend. Waarschijnlijk spelen hormonen hier een grote rol bij, maar het kan ook te maken hebben met psychische en emotionele zaken.

Wisselend humeur

Er gebeurt van alles met je lichaam. Veel dingen kun je ook even niet meer of zijn ongemakkelijk. Daarbij kunnen de veranderingen in je hormoonhuishouding ervoor zorgen dat je humeur nogal eens wisselt. Het ene moment voel je je geweldig en het andere moment wil je het liefst huilen, zonder dat je zelf begrijpt waarom. Het is mogelijk dat je gevoeliger en emotioneler wordt, of eerder geïrriteerd raakt. Allemaal heel normaal als je zwanger bent!

Tips om met je zorgen om te gaan

  • Praat over je zorgen! Deel ze met je partner, je moeder, je zus of een vriendin, of praat met de verloskundige, huisarts of een andere hulpverlener.
  • Schrijf je gevoelens op. Doe dat een of twee keer per dag. Dan ben je er misschien niet de hele dag mee bezig.
  • Doe leuke dingen naast je werk. Zorg voor afleiding. Ook voor je partner is dat een goede tip!
  • Vermijd discussies als je een slecht humeur hebt. Vraag dan even uitstel en kies een beter moment.

Angst voor de bevalling

Niemand kan je vertellen hoe jouw bevalling zal zijn. De geboorte van je kind is altijd een geweldige ervaring, maar omdat je niet precies weet hoe het gaat, kan het ook best eng zijn. Praat over je angsten en zorgen met je arts of verloskundige. Die kan misschien antwoorden bieden waardoor jij je zekerder voelt. Maak een lijstje van jouw angsten en zorgen en neem dat mee naar de verloskundige. Zij wil graag weten wat jouw verwachtingen over de bevalling zijn.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 - 799 902 of neem online contact op