Hoogbegaafdheid

Hoog intelligente kinderen hebben een IQ van meer dan 130 en kunnen snel en goed leren. Bij hoogbegaafde kinderen komt daar nog iets bij.

Wanneer is een kind hoogbegaafd?

Hoogbegaafde kinderen hebben een IQ van meer dan 130, maar zijn daarnaast ook creatief in hun denken en hebben veel doorzettingsvermogen. Ze maken grote denksprongen en leggen onverwachte verbanden. Ze zijn heel leergierig en hebben een voorkeur voor abstracte problemen. Hoogbegaafde kinderen kunnen goed zelfstandig werken en vinden dat fijn. Ze ontwikkelen spontaan zelf ideeën.

Hoogbegaafde kinderen en motivatie

Als je puber hoog intelligent of hoogbegaafd is, dan kan hij goed leren. Maar dat betekent niet dat je kind het altijd makkelijk heeft op school. Als de lesstof te eenvoudig is voor je kind, dan kan hij de motivatie verliezen. En dan heeft je kind het juist helemaal niet makkelijk in de klas.

Hoogbegaafde kinderen en klasgenoten

Soms heeft een hoogbegaafd kind maar weinig contact met klasgenoten. Misschien omdat je kind graag in zijn eentje denkt en werkt. Of omdat andere jongeren jouw kind niet goed begrijpen en zelfs buitensluiten. Het kan zijn dat je kind daarom minder goed gaat presteren dan hij eigenlijk kan. Gewoon omdat hij erbij wil horen en niet wil opvallen.

Hoe kun je je kind ondersteunen?

Denk je dat je puber hoogbegaafd is? Dan is het belangrijk om je kind emotioneel goed te ondersteunen. Vraag bijvoorbeeld hoe het met de opdrachten op school gaat en of je kind zich vaak verveelt. Vraag ook eens hoe het contact met klasgenoten gaat. Toon begrip en werk aan het zelfbeeld van je zoon of dochter, door aandacht te geven aan positief gedrag. Zo help je je kind om zich te verdedigen tegen het gevoel anders te zijn.

Meer informatie over hoogbegaafdheid bij pubers vind je op Pharos.nl. Dit is de vereniging van en voor ouders van hoogbegaafde kinderen.

Aangepast lesniveau op school

Praat ook met de school van je kind. Vaak is het mogelijk om de lesstof en begeleiding aan te passen aan zijn of haar niveau. Bespreek hoe dit op een onopvallende manier kan, zodat je zoon of dochter geen uitzondering wordt in de klas. Misschien heeft de school een speciaal programma voor hoogbegaafden. Als jij of de school twijfelt of je kind hoogbegaafd is, bespreek dan met de school of het mogelijk is om dit te uit te zoeken met een didactisch onderzoek.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 - 799 902 of neem online contact op