Zelfstandig op vakantie

Is je kind oud en wijs genoeg om alleen op vakantie te gaan, voorbereid te zijn op alles en zich goed te gedragen? Dat kun je van tevoren wel inschatten, maar nooit zeker weten. Daarom is het belangrijk dat je je kind kunt vertrouwen, helpt met de voorbereiding en een paar goede afspraken maakt.

Afspraken maken over de vakantie

Jongeren die met hun ouders duidelijke afspraken hebben gemaakt, gedragen zich op vakantie verantwoordelijker dan jongeren die dat niet hebben gedaan.

  • Bespreek hoe je kind denkt over drinken, stappen en seks.
  • Vertel ook wat jij ervan vindt zonder je mening op te dringen.
  • Zoek samen naar een middenweg en maak afspraken. ‘Maximaal drie glazen alcohol’ is duidelijker dan ‘Zul je uitkijken met drank?’
  • Je kunt het niet controleren, maar jongeren voelen zich niet prettig als ze zich niet aan die afspraak houden.

Geld

In een groepje ontstaat sneller ruzie over geld als er geen duidelijke afspraken zijn. Betaalt iedereen alles zelf of maken ze een pot? Wat wordt er uit de pot betaald? Het is beter om alleen de algemene boodschappen uit de pot te betalen. Ze merken dan in hun eigen portemonnee wat drank kost en hoe snel ze hun vakantiebudget erdoor jagen.

Leer de buren kennen

Als jongeren met vrienden op vakantie gaan, is het een goed idee om zich even voor te stellen aan volwassenen op hun vakantieadres. Denk bijvoorbeeld aan camping- of hotelpersoneel, of mensen die bij hen in de buurt kamperen. Als er dan iets aan de hand is, kunnen ze ergens aankloppen voor hulp. Bovendien zullen ze zich in de buurt van bekende volwassenen minder snel misdragen.

Samen inpakken

Jongeren vinden het gênant als ouders vragen of ze gaan vrijen met een vakantieliefde. Als je samen met je kind een lijst maakt van wat er allemaal mee moet, kun je dit gemakkelijker bespreken. Condooms horen er gewoon bij, net als zonnebrandmiddel, antimuggenspray en pillen tegen diarree. Weet je kind hoe je een condoom goed en veilig gebruikt?

Leuke dingen doen

Jongeren drinken minder als ze genoeg leuke dingen te doen hebben. Laat ze daarom allerlei sportmateriaal meenemen: een surfboard, badmintonrackets en een strandbal of voetbal. Ook een vakantiecursus kan heel leuk zijn. Daar leren ze bovendien andere jonge mensen kennen.

Altijd met z’n drieën uit

Het is slim om ervoor te zorgen dat je altijd met z’n drieën bent als je uitgaat, of je nu bijvoorbeeld naar de disco gaat, een kanotocht maakt of naar het strand gaat. Als je met z’n drieën bent en er gebeurt iets, kan de een bij het slachtoffer blijven terwijl de ander hulp haalt. Bijna alle jongeren zien het nut in van deze praktische tip.

Waardevolle spullen

Waar laten ze hun mp3-speler, telefoon, camera, paspoort en andere belangrijke zaken als ze gaan zwemmen of stappen? Denk even vooraf met hen mee.

Feiten over alcohol

Jongeren drinken vaak te veel als ze op vakantie zijn zonder hun ouders. Soms gebruiken ze ook drugs. Drank- en drugsgebruik kan volgens Alcoholinfo.nl heel schadelijk zijn.

  • Je kunt van tevoren met je kind praten over de risico’s van drank en drugs.
  • Maak ook duidelijke afspraken, bijvoorbeeld dat je kind geen drugs gebruikt.
  • Watdrinkjij.nl geeft jongeren informatie over alcohol. Laat je kind ook eens op die website kijken.
  • Bedenk dat jongeren onder invloed van alcohol vaak eerder (onveilige) seks hebben. Bijna de helft vrijt onveilig in de vakantie!

Duidelijk zijn over grenzen

Jongeren vinden het niet altijd makkelijk om tegen vrienden te zeggen dat hun grens is bereikt. Thuis kun je er vooraf over praten. Wat doet je zoon als iemand een spelletje voorstelt waar hij geen zin in heeft? Welke argumenten kan je dochter gebruiken?

Vertrouwen

Vertel met nadruk dat je je kind vertrouwt. Kinderen voelen zich dan serieus genomen en zullen je vertrouwen niet graag beschamen.

Backpacken

Sommige jongeren willen graag een verre reis maken, bijvoorbeeld naar Amerika of Australië. Deze reizen zijn behoorlijk duur. Een oplossing voor dat probleem is dat jongeren vaak een jaar op reis gaan en op de plek van bestemming aan het werk gaan. Dit type reizen heet ook wel backpacken.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 - 799 902 of neem online contact op