Cito-toets

De meeste scholen laten hun leerlingen meedoen aan cito-toetsen. Maar het kunnen ook toetsen van een andere toetsaanbieder zijn. Meedoen kan al vanaf de kleuterklas. De school kan de ontwikkeling van jouw kind goed volgen met deze toetsen. De toetsen laten ook zien hoe jouw kind zich ontwikkelt in vergelijking met andere kinderen in Nederland.

Waar gaan de toetsen over?

De cito-toetsen bestaan uit verschillende onderdelen, zoals taal, rekenen, geschiedenis, techniek en natuur. De school kiest zelf welke onderdelen de leerlingen maken. Maar je kind moet in ieder geval de toetsen voor taal en rekenen doen. Zo kan een leraar zien of je kind wat meer moeite heeft met bijvoorbeeld taal of rekenen. Leerlingen met een handicap of leerlingen met dyslexie krijgen een aangepaste toets.

Oefenen op cito-toetsen

De cito-toetsen zijn niet gemaakt om te kijken of je kind de aangeboden lesstof beheerst. In de toetsen zitten namelijk ook altijd vragen over lesstof die je kind nog niet op school gehad heeft. Je hoeft daarom niet te oefenen met je kind voor de toetsen. Je kind is elke dag op school al met de lesstof bezig.

Heeft je kind problemen met een bepaald onderdeel van de toets, bijvoorbeeld met breuken? Dan mag je hier natuurlijk thuis wel mee oefenen. Probeer dat wel spelenderwijs te doen.

Cito-toetsen en schooladvies

Alle leerlingen in groep 8 krijgen voor 1 maart een schooladvies voor de middelbare school. De leraar geeft dit advies meestal op basis van de cito-toetsen vanaf groep 6. In groep 6 of 7 nemen veel scholen ook de Entreetoets af. De uitslag van de Entreetoets geeft een aanwijzing welk niveau je kind op de middelbare school kan volgen. Maar de leraar kijkt ook naar bijvoorbeeld de werkhouding en motivatie van je kind.

Met het schooladvies kun je je kind inschrijven op de middelbare school. In april/mei maken alle leerlingen in groep 8 een eindtoets. Dat is verplicht. Dit hoeft niet de cito-toets te zijn, maar veel scholen gebruiken wel de cito-toets.

Lees meer over de cito-toetsen op Oudersenonderwijs.nl.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 - 799 902 of neem online contact op