Jeugdgezondheidszorg
Als je kind vier jaar wordt, gaat het naar de basisschool. Op de basisschool zijn er enkele afspraken bij de jeugdgezondheidszorg (JGZ). Daarnaast kun je als ouder natuurlijk altijd terecht bij de jeugdgezondheidszorg met al je vragen over jou en je kind.
Afspraken
Tijdens de afspraken met de jeugdgezondheidszorg wordt samen met jou de ontwikkeling van je kind in de gaten gehouden. Zo kunnen eventuele problemen snel worden opgespoord. Ook geeft de jeugdarts of jeugdverpleegkundige advies en voorlichting. Bijvoorbeeld over gezonde voeding en veiligheid.
Ontwikkelingsgebieden waar naar gekeken wordt:
- Groei en lichamelijke ontwikkeling
- Sociaal-emotionele ontwikkeling
- Fijne en grove motoriek
- Gehoor
- Spraak- en taalontwikkeling.
Natuurlijk kun je verder alles bespreken waar je bij het opgroeien van je kind tegenaan loopt. Denk bijvoorbeeld aan gedrag, opvoeding, pesten en bedplassen
De jeugdgezondheidszorg
Jeugdgezondheidszorg is de preventieve gezondheidszorg voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar. In sommige gemeenten zelfs tot 23 jaar. De JGZ volgt samen met jou de ontwikkeling van jouw kind. In Nederland zijn de gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg. Dit betekent dat elke gemeente zelf mag bepalen hoe ze de zorg voor kinderen inrichten. Maar ook hoe de plek waar je de zorg kunt vinden genoemd wordt. In veel gemeenten moet je voor het consultatiebureau naar het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Maar dit kan in jouw gemeente anders zijn. Kijk op de website van je gemeente hoe de jeugdgezondheidszorg bij jou geregeld is.
Voor meer informatie over de jeugdgezondheidszorg kun je het filmpje bekijken op Youtube.nl.
Ouderchat
Heb je een vraag over opvoeden of opgroeien en vind je je antwoord niet hier op de site? Je kunt je vragen over je kind van 0-18 jaar eenvoudig en anoniem stellen aan een jeugdverpleegkundige via de GroeiGids Ouderchat. Deze Ouderchat is elke dag bereikbaar via de chatknop in de GroeiGids app op je smartphone of via Groeigids.nl.