Vader geworden

Je bent vader geworden. Dit is een mooi en bijzonder moment, maar het is ook heel erg wennen. Ervaringen van anderen kunnen je hierbij helpen, maar het vaderschap moet je vooral leren in de praktijk.

Wennen aan je vaderrol

Je kunt als vader met vragen zitten en een grote verantwoordelijkheid voelen. Je sociale leven verandert en je hebt wat minder tijd voor jezelf. Gun jezelf de tijd om hieraan te wennen en praat met je partner over de veranderingen en wat dit met je doet. Ook ervaringen van familie of vrienden en advies van professionals kunnen je ondersteunen in jouw groei als vader.

Contact met je baby

Vaders kunnen al vanaf de geboorte direct contact maken met hun baby. Door te praten tegen je baby merk je al snel dat hij reageert op je stem. Ook kun je nonverbaal communiceren door gezichtsuitdrukkingen van je baby te spiegelen.

Van partnerschap naar ouderschap

Misschien merk je dat je relatie verandert: ineens ben je een gezin en draait (bijna) alles om jullie baby. De ervaring leert dat het belangrijk is de relatie met je partner niet te vergeten. Neem samen geregeld even tijd voor elkaar.

Wanneer je na een drukke dag thuiskomt, is het soms best schakelen. Bespreek goed met je partner waar jullie behoefte aan hebben. Samenwerking en afstemming is niet alleen belangrijk voor jullie, het is ook beter voor jullie kind.

Minder goed in je vel zitten

Uit onderzoek blijkt dat sommige mannen meer angst, onzekerheid en depressie voelen na de komst van een kind. Sommige vaders ervaren zelfs een postnatale depressie. Schrik hier niet van maar houd jezelf goed in de gaten. Praat erover met je partner en/of met familie of vrienden en zoek hulp (via de huisarts) als het je allemaal teveel dreigt te worden. Het is positief voor de ontwikkeling van je kind als jij goed in je vel zit.

Vrouwen na de bevalling

Vrouwen kunnen na de bevalling last hebben kraamtranen.Deze emoties komen los door veranderende hormonen, moeheid en de grote veranderingen die plaatsvinden. Soms is er zelfs sprake van een postnatale depressie. Als je je zorgen maakt over jezelf of je partner, praat er met elkaar over en vraag hulp via de huisarts als jullie er niet goed uitkomen.

Steun bieden na de bevalling

Als vader kun je op allerlei manieren een bijdrage leveren aan het gezinsleven. Zo kun je het kraambezoek regelen, de verschillende taken in het huishouden doen en koken. Vanzelfsprekend kun je ook voor jullie baby zorgen. Je kunt bijvoorbeeld de baby de fles geven, in bad doen, een schone luier geven, de baby bij je nemen voor aandacht en contact of troosten wanneer hij of zij huilt.

Een taak die vaak bij de vaderrol hoort is het regelen van de geboorteaangifte bij de gemeente. Denk ook aan het regelen van kraamverlof, ouderschapsverlof en als je niet getrouwd bent de erkenning van je kind.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 - 799 902 of neem online contact op