Harde ontlasting

Als baby's poepen, lopen ze soms rood aan. Meestal komt dat gewoon door de inspanning van het persen. Soms hebben ze last van verstopping. Poepen kan pijn doen of moeite kosten en krampen geven.

Hoe vaak poept je baby?

Als je borstvoeding geeft, kan je baby één tot wel negen poepluiers per dag hebben. Vanaf ongeveer zes weken is het bij het geven van borstvoeding ook normaal als je baby maar één poepluier per week heeft. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de plasluiers net zo vol blijven als eerder en je baby goed groeit. De ontlasting blijft bij borstvoeding wel altijd zacht, ook als ze minder vaak poepen. Dat is dus geen verstopping. Baby's die kunstvoeding krijgen poepen ongeveer één tot drie keer per dag. Vooral met kunstvoeding kunnen baby's last hebben van harde keutels. Alle baby's gaan meestal minder poepen als ze vast voedsel gaan eten. Als dit verstopping geeft, overleg dan even met de Jeugdgezondheidszorg.

Poepluiers zijn altijd weer anders

  • De kleur van de poep is meestal zachtgeel of lichtbruin.
  • Soms is de poep heel zacht en waterig, soms zitten er wat hardere stukjes in. Dat is normaal.
  • Als je baby heel vaak en te kort aan de borst drinkt kan de ontlasting groenig en dun zijn. Dit is geen diarree, maar komt doordat je baby de voedingsstoffen uit de latere melk niet binnenkrijgt.
  • Poepluiers kunnen ook veranderen door iets wat je zelf hebt gegeten.
  • Als baby's verkouden zijn, slikken ze soms slijm in. Dat zie je terug in de poepluiers.

Wat kun je doen als je baby harde ontlasting heeft?

Als je borstvoeding geeft helpt het om de baby wat langer aan een borst te laten drinken tot deze helemaal soepel gedronken wordt. Zo krijgt je baby ook de vetten uit de moedermelk goed binnen. Ook kun je van wat gekolfde moedermelk wat vet afscheppen met een theelepeltje en dit geven. Dit zorgt voor weer zachtere ontlasting.

Als je flesvoeding geeft, is het belangrijk goed op de hoeveelheid water bij het aantal schepjes poeder te letten. Strijk het schepje af, er mag geen kop op zitten. Voeg geen extra water toe.

Als je overstapt van borstvoeding naar flesvoeding kan je kind tijdelijk last hebben van harde ontlasting. Ook als je begint met het geven van vaste voeding kan een baby even moeten wennen. Dit kan ook zorgen voor verstopping, of soms juist diarree. Het helpt vaak om even tijdelijk terug te gaan naar alleen borstvoeding. Start rustig weer met vaste voeding als het weer goed gaat met de ontlasting.

Geef je flesvoeding, dan is er ook speciale voeding voor baby's die last hebben van harde ontlasting. Deze voeding helpt om wat meer vocht in de darmen vast te houden.

Bedenk ook dat je baby meer zweet op warme dagen. Zo verdwijnt er ook vocht uit zijn darmen. Laat je baby op warme dagen dus wat vaker aan de borst drinken. Moedermelk wordt bij warm weer vanzelf wat wateriger. Zorg dat je zelf voldoende water drinkt. Geef je flesvoeding, verdeel die dan in kleinere hoeveelheden over de dag, zodat je je baby vaker kunt laten drinken. Als je baby nog geen 6 maanden is, kunnen zijn nieren water nog niet goed verwerken. Overleg bij erg warm weer met de Jeugdgezondheidszorg of je je baby een theelepeltje water tussendoor mag geven.

Als er bloed in de luier zit, heeft je kind waarschijnlijk een klein wondje of kloofje bij het poepgaatje. Smeer dan wat vet of zinkzalf. Zit er vaker bloed bij de ontlasting, overleg dan even met de Jeugdgezondheidszorg of de huisarts.

Meer informatie

Op Thuisarts.nl lees je meer over verstopping bij kinderen.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 - 799 902 of neem online contact op