Overstrekken

Tijdens het huilen kunnen baby's zich gaan overstrekken. Dan spannen ze de strekspieren in de rug krachtig aan.

Wanneer gaat je baby overstrekken?

Het aanspannen van de spieren gebeurt onbewust. Je baby kan er dus niks aan doen. Waarom baby's overstrekken is vaak niet bekend. Je ziet misschien dat je baby gaat overstrekken als reactie op vervelende prikkels zoals pijn, stress en huilen. Het kan gebeuren als je baby te veel prikkels tegelijk krijgt. Prikkels zijn bijvoorbeeld:

  • lawaai, hard gepraat, fel licht, een te koude of te warme omgeving;
  • te veel speelgoed om zich heen;
  • te vaak worden opgepakt en weer neergelegd;
  • te vaak van houding worden veranderd, zoals je kind steeds op een andere manier op je arm houden.

Wat kun je doen aan overstrekken?

Het is belangrijk om je kind rustig te benaderen. Zo kan de baby jouw bewegingen goed volgen en schrikt de baby niet. Praat zacht voordat je je baby oppakt en probeer je baby zo te dragen dat het ruggetje rond is. Geef een speelgoedje aan op buikhoogte, zodat je baby zich moet buigen om het te pakken. Zo oefent je kind het rond maken van zijn lichaam.

Ga voor meer informatie hierover naar de Jeugdgezondheidszorg. Zij kunnen je bepaalde oefeningen aanraden om je baby meer te laten ontspannen.

Overstrekken als gewoonte

Als het overstrekken een gewoonte is geworden, kan een kinderfysiotherapeut je baby behandelen. Dit is maar heel soms nodig.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 - 799 902 of neem online contact op