Zittenblijven

Als het niet zo lekker gaat op school en je cijfers steeds maar tegenvallen, kan het zijn dat je het schooljaar over moet doen. Zag je het aankomen of was het juist een grote schok?

Als je het ziet aankomen

Je merkt vaak halverwege het schooljaar al, dat het dit jaar misschien niet gaat lukken. Het loopt niet lekker en je haalt vaak een onvoldoende. In de bovenbouw tellen sommige cijfers al mee voor je examen. Dat kan de stress rondom school en tentamens enorm verhogen. Sommige jongeren geven het dan halverwege het schooljaar al op, maar anderen blijven tot het laatste moment vechten om hun cijfers op te halen.

Wat voel je als je blijft zitten?

Als je het schooljaar over moet doen, kun je je verdrietig voelen. Misschien schaam je je en durf je het bijna niet te vertellen. Je hebt misschien het gevoel dat je gefaald hebt. Of je bent bang dat het nog een keer gebeurt. Sommige jongeren ervaren veel stress of voelen zich zelfs ziek.

Zittenblijven kan je erg onzeker maken. Je moet weer een plekje zien te vinden in een nieuwe klas. Gaat het wel lukken om nieuwe vrienden te maken?

Het kan ook zijn dat je het vervelend vindt om alle lesstof weer opnieuw te horen. Soms is het saai, omdat je alles al een keer gehoord hebt. Sommige jongeren hebben weinig motivatie, vervelen zich en blijven het liefst de hele dag in bed.

Maar er zijn ook veel jongeren die juist extra gemotiveerd zijn. Ze willen aan hun vrienden, familie en docenten laten zien dat ze het beter kunnen doen dan vorig jaar. Ze zien het als een nieuwe kans.

Zittenblijven heeft ook voordelen

Zittenblijven is niet leuk, maar de jongeren die het hebben meegemaakt zien ook voordelen.

  • Als je blijft zitten kun je je vaardigheden in de vakken verbeteren.
  • Je staat daarna vaak steviger in je schoenen.
  • Sommige vervolgopleidingen kijken niet alleen naar je eindexamencijfers, maar ook naar de cijfers in de jaren ervoor. Door het jaar over te doen, wordt de kans groter dat je aan de opleiding kunt beginnen die je graag wilt.
  • Het is fijn om nieuwe mensen te leren kennen en om nieuwe vrienden te maken.
  • Misschien voel je je wel zelfverzekerder, omdat de leerlingen bij wie je nu in de klas zit ongeveer een jaar jonger zijn.
  • Het kan zijn dat je andere docenten krijgt voor de vakken die je moeilijk vindt. Dan krijg je de stof op een andere manier gepresenteerd. Krijg je weer dezelfde docent? Ook dat kan handig zijn. Je docent weet waar jij moeite mee hebt en kan je tips geven om dit jaar beter te scoren.
  • Sommige jongeren blijven liever een jaar zitten, dan dat zij zakken voor hun eindexamen.

Tips als je blijft zitten

Blijf je zitten? Dan heb je misschien wel iets aan de volgende tips die jongeren elkaar geven.

  • Weet dat je niet de enige bent die blijft zitten! Praat met iemand die het ook heeft meegemaakt. Misschien schaam je je en ben je verdrietig. Maar dat gevoel wordt steeds minder. Accepteer de nieuwe situatie, al kost dat misschien moeite en tijd. Probeer jezelf te motiveren. Zie het als een nieuwe kans.
  • Zorg dat je weet waarom je bent blijven zitten. Hoe kun je voorkomen dat het dit jaar weer gebeurt? Praat erover met je mentor en met je ouders, en maak een plan. Het is belangrijk dat je weet wat je allemaal moet overdoen. Misschien zijn er wel onderdelen die je mag laten staan, zoals een werkstuk of een praktische opdracht. Vraag dat na bij je docent, want het verschilt per school en per vak.
  • Sta open voor nieuwe contacten en vriendschappen.
  • Klikt het niet goed met je mentor? Vraag dan of je een andere mentor kunt krijgen. Een goede mentor helpt je om een plek te vinden in je nieuwe klas.
  • Vraag op tijd hulp en concentreer je nu vooral op school. Koop een goede agenda, zodat je alles goed kunt plannen. Probeer te zorgen voor minder afleiding door sociale media. Maar neem wel de tijd voor voldoende ontspanning, bijvoorbeeld door een (nieuwe) hobby.
  • Als je voldoende (nacht) rust neemt en gezond en gevarieerd eet, voel je je beter.
Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 - 799 902 of neem online contact op