Lachgas

Sommige jongeren gebruiken wel eens lachgas. Misschien ken je wel mensen die het gebruiken of heb je het zelf wel eens gebruikt. Jongeren gebruiken het meestal als partydrug bij het uitgaan of op een festival. Maar ook op straat of op feestjes thuis.

Wat is lachgas?

Lachgas is een kleurloos en reukloos gas. Het wordt ook gebruikt voor verdoving in het ziekenhuis of door tandartsen. In dat geval heeft het lachgas een iets andere samenstelling dan wanneer het als drug wordt gebruikt.

Een korte en sterke roes

Jongeren die lachgas gebruiken ademen het meestal in en uit via een ballon. Je krijgt er een korte en sterke roes van. Je voelt je melig en soms krijg je een lachbui. Het lijkt een beetje alsof je dronken bent. Soms krijg je hallucinaties: je ziet je omgeving anders dan de werkelijkheid en geluiden klinken anders dan normaal. Je merkt het effect van lachgas heel snel en de roes duurt een paar minuten.

Als je lachgas gebruikt kun je last krijgen van: duizeligheid, verwardheid, misselijkheid, wazig zien, hoofdpijn en flauwvallen. Dat komt deels door het zuurstoftekort in je hersenen.

Er zijn altijd risico's

Net zoals bij alcohol, sigaretten en drugs is het beter om geen lachgas te gebruiken. Veilig gebruiken van lachgas kan niet. Er zijn altijd risico's.

  • Als je lachgas gebruikt krijgen je hersenen korte tijd te weinig zuurstof. Bij jongeren zijn de hersenen nog in ontwikkeling. Wetenschappers hebben aanwijzingen dat lachgas een negatief effect heeft op de ontwikkeling van je hersenen.
  • Als je vaak en veel lachgas gebruikt kun je een vitamine B12 tekort krijgen. Dat is gevaarlijk, want dan kan er neurologische schade ontstaan en je kunt verlammingsverschijnselen krijgen.
  • Je kunt geestelijk verslaafd raken aan lachgas. Je wilt dan steeds opnieuw lachgas gebruiken.
  • Door het vasthouden van de spuitfles bij het vullen van de ballon, kun je ook last hebben van bevriezing van handen, vingers en benen.
  • Combineer je lachgas met alcohol of andere drugs? Dan heb je meer kans op bovenstaande risico's.

Groepsdruk

De meest jongeren gebruiken lachgas als ze in een groep zijn. Bijvoorbeeld op een feestje of op het schoolplein. Als je vrienden lachgas gebruiken, heb je misschien het gevoel dat je ook mee moet doen. Je voelt misschien wel groepsdruk. Soms is het echt moeilijk om nee te zeggen. Misschien heb je iets aan de tips tegen groepsdruk.

Niet in het verkeer na lachgas

Misschien lijkt het alsof lachgas snel is uitgewerkt, maar het kan nog urenlang effect hebben, Je bent dan minder oplettend. Daarom moet je tijdens of na het gebruik van lachgas niet aan het verkeer deelnemen, net zoals bij alcohol.

Verboden sinds 1 januari 2023

Er kwamen al steeds meer gemeenten waar maatregelen worden genomen tegen het gebruik van lachgas. Sinds 1 januari 2023 is verkoop en bezit van lachgas in Nederland verboden voor recreatief gebruik. Dat betekent dat lachgas voortaan alleen nog voor medische en technische doelen gebruikt mag worden. En als toevoeging aan voedingsmiddelen. Op Rijksoverheid.nl lees je hier meer over.

Meer informatie

Je vindt meer informatie op drugsenuitgaan.nl.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 - 799 902 of neem online contact op