Luizen

Misschien heb je ze wel eens gehad op de basisschool: luizen in je haar. Heel vervelend en irritant. Maar weet je dat luizen ook veel voorkomen bij scholieren op de middelbare school? Veel jongeren vinden dat raar, omdat ze denken dat ze op de middelbare school geen luizen meer kunnen krijgen. Als ze dan wel luizen krijgen, zijn ze heel verbaasd.

Taboe?

Op de middelbare school wordt er niet vaak over luizen gepraat. Het is eigenlijk een beetje een taboe. Jongeren praten er misschien alleen wat stoer over.

De meeste jongeren schamen zich als ze luizen hebben. Ze denken dat het vies is en praten er liever helemaal niet over. Misschien ben je wel bang dat klasgenoten anders over je gaan denken en dat er over je geroddeld wordt. Of je bent bang dat ze denken dat je je haar niet genoeg wast en dat je onhygiënisch bent.

Veel jongeren kiezen er daarom voor om er maar niet over te praten als ze luizen hebben. Ze denken: "Niet bevestigd is geen luis." Maar dat is niet heel handig, want hoofdluis verspreidt zich snel.

Pech

Als je hoofdluis hebt is dat niet jouw schuld. Het is gewoon pech. Luizen leven op warme plekjes op je hoofd en leven van bloed. Ze zijn niet gevaarlijk, maar als je luizen hebt kan je hoofdhuid wel erg jeuken. Luizen verspreiden zich heel makkelijk. Ze kunnen van het ene hoofd naar het andere hoofd overlopen, als je met je hoofd dicht bij het hoofd van je vrienden zit. Bijvoorbeeld als je een selfie maakt of als je samen naar het scherm van je telefoon kijkt. Daarom zie je vaak dat vrienden tegelijkertijd luizen hebben. Luizen verspreiden zich niet via jassen of kleding. Je kunt geen luizen krijgen van je huisdier.

Hoofdluis controleren

Toen je op de basisschool zat heb je vast wel luizencontroles meegemaakt. De basisschool organiseert deze controles niet voor niks. Als je luizen op tijd ontdekt, kun je voorkomen dat een hele klas ze krijgt. Nu je op de middelbare school zit, is het handig om zelf regelmatig te controleren of je hoofdluis hebt. Zeker als je jeuk op je hoofd hebt. Gebruik daarvoor een kam met heel fijne tanden. Er zijn speciale luizenkammen te koop bij de drogist.

Hoe kom je van luizen af?

Heb je luizen ontdekt? Kam je haar dan twee weken lang elke dag met een luizenkam. Het kammen gaat makkelijker als je haar nat is. Houd je hoofd voorover en kam van je hoofdhuid naar beneden. Zorg dat je op alle plekken vanaf je hoofdhuid begint, want de luizen en neten zitten dicht bij je hoofdhuid. Het is handig als je dat boven een witte ondergrond doet, zoals een wastafel of een vel papier. Zo kun je zien of je de luizen uit je haar kamt. De eitjes van de luizen (neten) zijn het lastigst weg te krijgen, omdat ze vastgeplakt zitten aan het haar. Houd het echt twee weken vol, want dan kun je de luizen wegkrijgen voordat ze volwassen zijn en zich kunnen voortplanten.

Er zijn ook speciale luizenshampoos te koop. Als je die gebruikt, moet je ook minimaal twee weken kammen met een luizenkam.

Tips

Luizen zijn heel vervelend. Je wilt ze niet krijgen en als je ze hebt, wil je er zo snel mogelijk van af. Jongeren geven elkaar de volgende tips.

  • Zorg dat je een kam met fijne tanden in huis hebt, zoals een luizenkam. Zo kun je je haar af en toe checken. Het is handig als iemand je daarbij helpt, bijvoorbeeld een van je ouders. Een ander kan sneller zien of je luizen hebt.
  • Vermijd contact met het hoofd van anderen, bijvoorbeeld als je selfies maakt.
  • Grijp zo snel mogelijk in. Heb je jeuk op je hoofd? Check snel of je luizen hebt. Heb je luizen, haal dan luizenshampoo bij de apotheek of drogist.
  • Vertel je vrienden direct dat je luizen hebt en dat je ze misschien hebt doorgegeven. Ben je bang voor hun reactie? Vertel er dan ook bij dat je er zo weer vanaf bent en dat het niks met hygiëne te maken heeft.
  • Vind je de herkenbare geur van de luizenshampoo vervelend? Was je haar een paar keer met een lekker geurende shampoo, meteen nadat je de luizenshampoo hebt gebruikt. Dan valt het minder op.
  • Je hoeft je echt niet te schamen als je luizen hebt. Het heeft niks met jou te maken. Het is alleen maar pure pech.

Je kunt meer lezen over hoofdluis op de website van het RIVM.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 - 799 902 of neem online contact op